Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm This is a mailto link

Pressinformation Långedrag 17-19 juni


Årets andra deltävling i Allsvenskan Segling avgörs i Långedrag den 17-19 juni. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) ställer upp med ett ungt sammansvetsat team och siktar på en placering på den övre halvan av tabellen efter framgången i den första deltävlingen i Skanör.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år I år är platserna Skanör, Långedrag, Åmål och Saltsjöbaden.

 

Den första deltävlingen i Skanör i årets allsvenskan segling den 13-15 maj blev en stor framgång för LjSS. LjSS var mycket nära att hamna bland de sex främsta lagen och därmed få segla finalheatet. En sjundeplats var ändå ett stort steg uppåt i resultatlistan jämfört resultaten från debutsäsongen 2021. Med ett års erfarenhet i bagaget är målet satt att förbättra resultatet från förra året och ta ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i allsvenskan segling. Resultatet i den första deltävlingen visar att LjSS är på rätt väg.

 

Andra deltävlingen i årets allsvenskan segling avgörs i Långedrag utanför Göteborg den 17-19 juni. Teamet som ska segla i Långedrag består till 4/5 delar av seglare som är under 20 år. Unga men inte oerfarna då alla varit med och seglat i allsvenskan segling tidigare och har många års seglingserfarenhet i jolle.

 

LjSS satsning i allsvenskan är bred och det visar sig inte minst genom att LjSS i Långedrag åter igen låter en ung tjej vara rorsman. Denna gång är det Thea Enander 17 år som styr. Thea är en av de yngsta rorsmännen i hela allsvenskan segling. Thea kommer att ha med sig Aron Wärnberg (17) som taktiker, Simon Hansen (18) på trim och Oskar Andersson (16) på fördäck. All denna ungdomliga energi, entusiasm, snabbhet, smidighet och styrka kompletteras med Helena Barne (55) på taktik/mast som har en lång seglingskarriär och får stå för rutinen och erfarenheten i teamet.

En bra blandning av juniorer och senior som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS lagt för satsningen i allsvenskan.

 

LjSS team i deltävlingen i Skanör 13-15 maj efter seger i ett av heaten.

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

 

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

Segraren i allsvenskan segling är kvalificerad till Sailing Champions League 2023 och lagen placerade på plats två till fem till kvalet. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att vara med i Allsvenskan även 2023.

 

Allsvenska klubbar 2022

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

SS Kaparen

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

 

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

Uppdaterad: 16 JUN 2022 23:11 Skribent: Tomas Wallström
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö