Hoppa till sidans innehåll

Pressinformation Skanör 13-15 maj


imagexdlfk.png

Årets första deltävling i Allsvenskan Segling avgörs i Skanör den 13-15 maj och där ställer Ljungskile Segelsällskap (LjSS) upp med ett väl sammansvetsat team.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln. Målsättningen, från arrangören Svenska Seglarförbundet, är att arrangera fyra deltävlingar varje år. På grund av pandemin blev det bara tre deltävlingar under 2021 men i år är det planerat fyra deltävlingar, Skanör, Långedrag, Åmål och Saltsjöbaden.

 

Förra årets säsong var tuff för Ljungskile Segelsällskap. Som nykomlingar i allsvenskan segling hamnade LjSS sist i tabellen och fick kvala sig kvar. Med ett års erfarenhet i bagaget är målet satt att förbättra resultatet från förra året och ta ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i allsvenskan segling.

 

Teamet som ska segla första deltävlingen 13-15 maj har haft bra träningsmöjligheter under våren och kommer väl förberedda till de tuffa och intensiva seglingarna i Skanör. Det kommer att vara annorlunda förhållanden i Skanör med öppet hav och mer vågor jämfört med Ljungskileviken men teamet är väl sammansvetsat och har mycket erfarenhet.

 

LjSS satsning i allsvenskan är bred och det visar sig inte minst genom att LjSS till Skanör återigen ger en ung tjej förtroendet att vara rorsman. Denna gång är det Hanna Wallström 18 år som styr. Hanna, som har erfarenhet från förra säsongen i allsvenskan segling, kommer att kompletteras av den betydligt mer erfarne Johan Barne som taktiker. Johan som seglat OS och VM och har erfarenhet från många olika båtar blir tillsammans med Björn Wärnberg på trim som också har en lång seglingskarriär de som står för rutinen och erfarenheten i teamet. Thea Enander (17år) som också var med i allsvenskan segling förra året och Oskar Andersson (16år) kompletterar med ungdomlig energi och entusiasm på fördäck där det krävs snabbhet, smidighet och styrka.

En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS lagt för satsningen i allsvenskan.

 

LjSS team Allsvenskan segling tränar i Ljungskileviken inför första deltävlingen 2022.

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

 

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2023. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att vara med i Allsvenskan även 2023.

 

Allsvenska klubbar 2022

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

SS Kaparen

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap

Sotefjordens Segelsällskap

Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap

Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

 

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

Uppdaterad: 12 MAJ 2022 23:37 Skribent: Tomas Wallström
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö