Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm This is a mailto link

Pressinformation Saltsjöbaden 16-18/9


Årets fjärde och sista deltävling i Allsvenskan Segling avgörs i helgen 16-18 september i Saltsjöbaden. Det är nu det ska avgöras vilken klubb som vinner allsvenskan segling 2022 och vilka övriga 4 klubbar som får en kvalplats till Champions League. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) skickar en erfaren besättning där tre av fem i teamet är yngre än 20 år. LjSS har vid en bra placering i den sista deltävlingen möjlighet att hamna bland de fem första klubbarna i totalen och därmed få en kvalplats till Champions League.

 I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Skanör, Långedrag, Åmål och Saltsjöbaden.

Den tredje deltävlingen i Åmål i årets Allsvenskan Segling den 19-21 augusti blev en succé för LjSS. Teamet gjorde en fantastisk tävling och blev trea totalt efter tre dagars segling. Efter en bra start under fredagen gick det bättre och bättre under helgen och i finalracet var LjSS i ledningen efter första varvet av två. Otur med vindarna på sista kryssen gjorde att laget slutade fyra i finalen men totala placeringen blev en tredjeplats efter helgens alla race. Detta var LjSS bästa placering hittills i allsvenskan segling. Totalt ligger nu LjSS på 7:e plats i den allsvenska tabellen efter tre deltävlingar.

imagem5ax.png

Med ett års erfarenhet i bagaget är målet 2022 att förbättra resultatet från förra året och ta ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i Allsvenskan Segling. Resultaten efter de första tre deltävlingarna visar att LjSS utvecklingskurva är brant och att klubben är på rätt väg.

Kommande helg ska allsvenskan segling avgöras i Saltsjöbaden. Det kommer att bli spännande segling där Åmålsviken skaffat sig ett bra utgångsläge för att ta hem totalen. De utmanas närmast av KSSS, Sotefjorden och GKSS.

LjSS har denna gång ett ungt men erfaret team som ska segla i Saltsjöbaden. Alla i teamet har varit med i allsvenskan tidigare. Teamet är denna gång kryddat med två tjejer som var med i tjejlaget från LjSS som vann Women On Water för två veckor sedan och därmed blev det lag som ska segla för Sverige i Women Sailing Champions League.

LjSS satsning i allsvenskan är bred och det visar sig inte minst genom att LjSS i Saltsjöbaden åter igen låter en ung tjej vara rorsman. Denna gång är det Hanna Wallström 18 år som styr. Hanna kommer att ha med sig Björn Wärnberg (52) som taktiker, Simon Hansen (18) på trim, Stina Palm (29) på fördäck/mast och Vilgot Hjort (16) på fördäck. Ungdomlig energi, entusiasm, snabbhet, smidighet och styrka blandas med erfarenhet. En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS lagt för satsningen i Allsvenskan.

imagerpkzl.png

LjSS team i deltävlingen i Åmål den 19-21 aug.

 Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

Segraren i allsvenskan segling är kvalificerad till Sailing Champions League 2023 och lagen placerade på plats två till fem till kvalet. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att vara med i Allsvenskan även 2023.

Allsvenska klubbar 2022

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

SS Kaparen

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se , facebook allsvenskan segling eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

Uppdaterad: 15 SEP 2022 01:23 Skribent: Tomas Wallström
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö