Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm This is a mailto link

LjSS i Allsvenskan Åmål 19-21/8

18 AUG 2022 20:49
Årets tredje deltävling i Allsvenskan avgörs i Åmål den 19-21/8. LjSS ställer upp med ett väl sammansvetsat team som är en bra blandning av unga-äldre, nya-erfarna. LjSS siktar på en placering på den övre halvan av tabellen i deltävlingen i Åmål.
  • Uppdaterad: 18 AUG 2022 20:49

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingsklubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Skanör, Långedrag, Åmål och Saltsjöbaden.

Den andra deltävlingen i Långedrag i årets Allsvenskan Segling den 17-19 juni var tuff för laget från LjSS. Teamet startade mycket bra med flera fina placeringar under den första dagens segling av tre. På lördagen och söndagen var det tuffare då vinden ökade och det blev till sist en 15:e plats i deltävlingen i Långedrag. Totalt ligger nu LjSS på 11:e plats i den allsvenska tabellen efter två deltävlingar. Även om det inte blev en så framskjuten placering i Långedrag var det ändå en förbättring mot förra året.

Med ett års erfarenhet i bagaget är målet satt att förbättra resultatet från förra året och ta ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i Allsvenskan Segling. Resultaten efter de första två deltävlingarna visar att LjSS är på rätt väg.

Den 19-21 augusti genomförs Allsvenskans tredje deltävling i Åmål. Åmål är ny arrangör i Allsvenskan och där ser vi fram emot spännande kappseglingar nära land. Då Allsvenskan tidigare inte seglats i Åmål kommer det vara färre lag som har erfarenhet av vindar och väder vilket kommer ställa höga krav på de som seglar att kunna hitta den snabbaste vägen från start till mål.

Teamet som ska segla i Åmål består till 3/5 delar av seglare som är under 20 år. Unga, men inte oerfarna, då flera varit med och seglat i Allsvenskan Segling tidigare och alla har många års seglingserfarenhet i jolle.

LjSS satsning i allsvenskan är bred och det visar sig inte minst genom att LjSS i Åmål åter igen låter en ung tjej vara rorsman. Denna gång är det Hanna Wallström 18 år som styr. Hanna kommer att ha med sig Johan Barne (58) som taktiker, Aron Wärnberg (17) på trim, Lydia Spencer Smith (40) på fördäck/mast och Philip Mathiesen (16) på fördäck.

Ungdomlig energi, entusiasm, snabbhet, smidighet och styrka har ett bra komplement i Johan Barne som har en lång seglingskarriär med deltagande i VM och OS och får stå för rutinen och erfarenheten i teamet.

En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS lagt för satsningen i Allsvenskan.

 

LjSS team i deltävlingen i Skanör 13-15 maj i en actionfylld läns.

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

Segraren i allsvenskan segling är kvalificerad till Sailing Champions League 2023 och lagen placerade på plats två till fem till kvalet. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att vara med i Allsvenskan även 2023.

 

Allsvenska klubbar 2022

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

SS Kaparen

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

Länken nedan leder till en sida där länkar finns till resultat och live-sändningarna.

https://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/Allsvenskan/liveresultat

 

De som ska åka till Åmål finner mer info här

https://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/Allsvenskan/forbesokare/deltavling3amal/

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

Skribent: Tomas Wallström
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö